Een borstverkleining is een behandeling waarbij de borsten worden verkleind zodat ze meer in verhouding staan tot de rest van het lichaam. Bij de behandeling wordt huid en borstweefsel verwijderd en worden de borsten hervormd en gelift.

Op deze pagina vind je antwoorden op de vragen die het meest worden gesteld tijdens consulten:

Ben ik een goede kandidaat voor borstverkleining?

Je bent een goede kandidaat voor een borstverkleining als je in goede gezondheid verkeert, ervan overtuigd bent dat je de omvang van je borsten wil verkleinen en realistische verwachtingen hebt.

Is een borstverkleining een goede keuze voor mij?

Een borstverkleining is een goede keuze als je veel last hebt van lichamelijke klachten, zoals:

  • Chronische rugpijn, schouder- of nekpijn die niet verdwijnt met andere behandelingen
  • Slechte houding door grote borsten
  • Bh-bandjes die snijden in je schouders
  • Arm gevoelloosheid of tintelingen
  • Als je door je borsten wordt beperkt om fysiek actief te zijn
  • Aanhoudende huidirritatie onder de borstplooi (bijv. smetten)
Is een borstverkleining een goede keuze voor mij?

Wordt een borstverkleining vergoed door de verzekering?

Een borstverkleining behandelt de lichamelijke klachten van te grote borsten. Daarom wordt dit beschouwd als een medisch noodzakelijke ingreep en wordt deze vergoed door de (basis)verzekering. Wij vragen toestemming bij jouw verzekeraar op basis van de geldende medische criteria voor dekking van de kosten uit de basis verzekering.

Er is een vergoeding mogelijk voor een dubbelzijdige borstverkleining indien wordt voldaan aan de volgende criteria:

  • cup E of groter (cup D bij geringe lichaamslengte, i.e. < 1.60 m) én
  • geobjectiveerde hoge rugklachten, nek- en schouderklachten gerelateerd aan de borstomvang, waarvoor andere oorzaken zijn uitgesloten (lichamelijke functiestoornissen) én

  • conservatieve behandelingen, zoals een goed ondersteunende BH, pijnstilling en fysiotherapie zijn geprobeerd zonder resultaat

of bij:

  • chronische (> 6 maanden), onbehandelbare smetten, waarbij voldoende hygiënische maatregelen en een adequate medische/farmacologische behandeling onvoldoende resultaat hebben gehad (lichamelijke functiestoornissen). (Bij de behandeling moet de landelijke richtlijn verpleging en verzorging‘ Smetten (intertrigo) preventie en behandeling zijn gevolgd.)

Er is (doorgaans) géén vergoeding mogelijk bij:

  • een BMI > 30
  • cup D en kleiner
  • Mastopathie
Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben extra documentatie nodig van aanhoudende symptomen die worden veroorzaakt door te grote borsten die niet reageren op andere behandelingen (zoals fysiotherapie, smet behandelingen etc). Indien dit nodig is zullen wij je dat vragen toe te sturen.

Wat is het verschil tussen een borstlift en een borstverkleining?

Zowel een borstlift- als borstverkleinende operatie omvat het verwijderen van overtollige huid en borstweefsel, gevolgd door een borstreconstructie, waardoor je kleinere en gelifte borsten krijgt.

Een borstlift is echter puur cosmetisch en wordt niet gedekt door de verzekering, terwijl een borstverkleining vaak bedoeld is voor de behandeling van medische klachten.

Hoeveel kleiner zullen mijn borsten zijn na een borstverkleining?

De hoeveelheid weefsel die verwijderd zal worden, hangt af van verschillende factoren, waaronder jouw huidige borstomvang. Als jouw borsten in het begin groter zijn, kan er meer weefsel worden verwijderd. Het is niet mogelijk om de cupmaat te voorspellen bij het plannen van een operatie; over het algemeen wordt echter gezegd dat elke 100-300 gram weefsel dat wordt verwijderd, jouw borst ongeveer één bh-cupmaat zal verkleinen. Jouw plastisch chirurg kan een veilige hoeveelheid borstweefsel bepalen die moet worden verwijderd.

Moet je een bepaalde leeftijd hebben om een ​​borstverkleining te ondergaan?
Moet je een bepaalde leeftijd hebben om een ​​borstverkleining te ondergaan?

De minimumleeftijd voor het ondergaan van een borstverkleining kan in de tienerjaren (in goed overleg met de patiënte en de ouders/verzorgers van de patiënt) liggen bij patiënten die veel last hebben van hun borsten. Over het algemeen wordt aanbevolen om te wachten tot de borsten volledig ontwikkeld zijn.

Als borstvoeding belangrijk is kiezen sommige vrouwen ervoor te wachten tot ze klaar zijn met het krijgen van kinderen. Andere vrouwen geven er de voorkeur aan hun borstomvang eerder te verkleinen om fysiek verlichting te krijgen. Er is geen verschil aangetoond tussen het kunnen geven van borstvoeding door vrouwen die wel een borstverkleining hebben ondergaan en vrouwen die dit niet hebben ondergaan.

Verandert het gevoel van de borst en tepel na een borstverkleining?

Het gevoel in de borst kan hetzelfde zijn na een operatie, hoewel het gevoel in de tepel soms wordt verminderd (verdoofd gevoel) of zelfs verhoogd (meer gevoeligheid). Er zijn verkleiningstechnieken die de tepelgevoelligheid beter behouden dan anderen. Bespreek met jouw plastisch chirurg wat zij verwachten dat jouw gevoel zal zijn na een borstverkleining.

Plan je afspraak in

Heb je een verwijzing van de huisarts? Plan dan direct een afspraak met ons in.