Het consult

Een borstverkleining is een grote beslissing die je als emotioneel en spannend kunt ervaren. Tijdens het eerste consult bespreken we daarom alle mogelijkheden en kun je al jouw vragen stellen. Omdat het soms lastig is om te onthouden wat je allemaal wilt vragen, krijg je voor dit bezoek een lijst met vragen die je kunt stellen.

De plastisch chirurg zal jou ook een aantal vragen stellen over je verwachtingen en het gewenste resultaat. Ook krijg je een aantal vragen over je gezondheid, wensen en levensstijl.

Na het eerste consult maak je een afspraak met de consulente. Zij vertelt je alles over het traject: Hoe kun je je voorbereiden op de behandeling? Hoe zal de behandeling zelf precies verlopen en wat kun je zelf doen qua nazorg? De consulente blijft het hele traject jouw contactpersoon.

Na de afspraak met de consulente ga je nog een keer langs bij de anesthesist. Voordat je naar deze afspraak gaat vul je een vragenlijst in over jouw gezondheid. Tijdens de afspraak doet de anesthesist vervolgens nog wat lichamelijk onderzoek om er zeker van te zijn dat je fysiek fit genoeg bent voor een operatie onder narcose.

Intake gesprek met Dr. Thierry Guitton
Intake gesprek met Dr. Thierry Guitton
Een huiselijke sfeer bij Bergman Clinics

De behandeling

Je blijft de dag van de behandeling nuchter. Als je bij ons aankomt kun je naar je kamer waar je een infuus toegediend krijgt voor de antibiotica. De chirurg bespreekt de behandeling nog even met je door en tekent met markeringstift de operatie op je borst uit. Hierna ga je naar de operatiekamer, waar je onder narcose wordt gebracht.

Tijdens de operatie kunnen de volgende incisies gemaakt worden, afhankelijk van jouw huidige borsten:

  • een cirkelvormig patroon rond de tepelhof
  • een sleutelgat- of racketvormig patroon met een incisie rond de tepelhof en verticaal naar beneden tot aan de borstplooi
  • een omgekeerd T- of ankervormig incisiepatroon

Nadat de incisie is gemaakt wordt de tepel verplaatst. De tepelhof wordt indien nodig verkleind door huid langs de omtrek weg te snijden. Onderliggend borstweefsel wordt verkleind, gelift en gevormd. Af en toe, voor extreem grote hangende borsten, moeten de tepel en tepelhof mogelijk los worden gemaakt om naar een hogere positie op de borst worden getransplanteerd (vrije tepeltransplantaat). De incisies worden samengebracht om de nu kleinere borst opnieuw vorm te geven. Hechtingen worden diep in het borstweefsel geplaatst om de nieuw gevormde borsten te creëren en te ondersteunen.

Na de operatie wordt je wakker op de uitslaapkamer. Dan mag je terug naar je kamer waar je een nacht blijft ter observatie. Je krijgt een chirurgische beha om zwelling te minimaliseren terwijl de borsten genezen. Het resultaat van de operatie is direct zichtbaar en voelbaar!

Herstel

Als je naar huis gaat zal de chirurg instructies geven over de juiste wondverzorging en zal vervolgbezoeken plannen om jouw voortgang te volgen.

De wonden moeten de eerste paar dagen droog blijven, maar doorgaans kun je na 1-2 dagen alweer douchen. Je borsten zijn waarschijnlijk nog gezwollen na de ingreep, maar de zwelling zal na de eerste weken afnemen, waarna je het eindresultaat van jouw borstverkleining goed kunt zien. De eerste drie tot vier weken mag je niet op je buik slapen en niets zwaars tillen. Twee weken na de operatie heb je een afspraak met een verpleegkundige. Hiervoor hoef je niet naar het operatiecentrum in Hilversum, maar kun je terecht bij je eigen lokale Bergman clinics vestiging.

Na 6 weken kom je nog een keer langs voor een afspraak met de plastisch chirurg. Littekens van de operatie genezen in de loop van ten minste een jaar tot 18 maanden. Ze kunnen in het begin roder lijken en na verloop van tijd verder vervagen.