Borstverkleining, ook wel reductie mammoplastiek genoemd, is een ingreep om de omvang en het gewicht van de borsten te verminderen. Deze operatie wordt meestal aanbevolen voor vrouwen die lichamelijk ongemak, zelfbewustzijn of problemen met het vinden van kleding ervaren vanwege de grootte van hun borsten.

De operatie wordt meestal uitgevoerd onder algemene verdoving en duurt ongeveer 3-4 uur. Tijdens de ingreep verwijdert de chirurg overtollig weefsel en huid van de borsten en verplaatst hij de tepels naar een hogere plaats op de borst. De incisies worden meestal gemaakt rond het tepelhof, verticaal langs de borst en langs de plooi onder de borst.

De herstelperiode varieert van persoon tot persoon, maar de meeste vrouwen hebben direct na de operatie last van pijn, zwelling en blauwe plekken. De chirurg zal instructies geven over de verzorging van de incisieplekken en over het dragen van een operatiebeha om het genezingsproces te bevorderen. De meeste patiënten kunnen binnen twee weken weer aan het werk en kunnen binnen een maand weer lichte lichamelijke activiteiten ondernemen.

Enkele voordelen van een borstverkleining zijn:

  • Verlichting van lichamelijke ongemakken veroorzaakt door grote borsten, zoals nek-, rug- en schouderpijn.
  • Verbetering van het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.
  • De mogelijkheid om meer verschillende soorten kleding te dragen en zonder ongemak deel te nemen aan lichamelijke activiteiten.
  • Het is belangrijk op te merken dat een borstverkleining ook het vermogen om borstvoeding te geven kan beïnvloeden en kan leiden tot een verlies van gevoel in de tepels. Het is belangrijk dat u met uw chirurg een gedetailleerd gesprek voert over de mogelijke risico’s en voordelen van de ingreep voordat u besluit de operatie uit te voeren.

Over het geheel genomen kan een borstverkleining een zeer effectieve oplossing zijn voor vrouwen die ongemak en zelfbewustzijn ervaren vanwege de grootte van hun borsten. Het kan de levenskwaliteit verbeteren en het zelfvertrouwen herstellen. Het is belangrijk een gekwalificeerde en ervaren plastisch chirurg te raadplegen, die een persoonlijke evaluatie kan geven en de risico’s en voordelen van de ingreep kan uitleggen.